Møte om forsyningssikkerhets- og beredskapshensyn i EØS-retten

De siste årene har forsyningssikkerhet og beredskap blitt et stadig viktigere hensyn på mange samfunnsområder. Hver enkelt av oss fått beskjed om å sørge for forsyninger av mat, vann og brensel så vi kan klare oss i sju døgn i en krise, men vi hører også stadig oftere diskusjoner om behov for å styrke nasjonal industri og å ta kontroll på verdikjedene av hensyn til beredskap og forsyningssikkerhet. Denne våren behandlet blant annet Stortinget totalberedskapsmeldingen, der flere av disse problemstillingene tas opp.

Nasjonal beredskap og forsyningssikkerhet kan stå i et spenningsforhold til EØS-retten, som legger til rette for åpne markeder, ikke-diskriminering og frihandel innenfor EØS. Samtidig fungerer den EU-rettslige beredskapslovgivningen som en verktøykasse for felleseuropeisk håndtering av kriser – og stadig mer slik beredskapslovgivning er på vei.

Med dette som bakgrunn inviterer Norsk forening for europarett til et møte om forsyningssikkerhets- og beredskapshensyn i EØS-retten torsdag 5. juni kl. 14:00 til ca. 15:30. Møtet avholdes i Domus Juridica, Kristian Augusts gate 17, Auditorium 2 (som befinner seg i byggets andre etasje). Det er også mulig å delta digitalt via Zoom ved å klikke på denne lenken på møtetidspunktet.

Under møtet vil vi belyse hvilken plass forsyningssikkerhet og beredskapshensyn har på sentrale områder innenfor EØS-retten. Hvor langt tillater EØS-retten at vi av hensyn til forsyningssikkerhet i en krisesituasjon bruker tiltak som nasjonalitetskrav i offentlige anskaffelser, støtte til nasjonale produsenter av kritiske varer og tjenester, eller eksportrestriksjoner? Hvordan påvirkes det nasjonale handlingsrommet av at EU på stadig flere områder iverksetter initiativer og tilpasser lovgivningen for å sikre beredskap og forsyningssikkerhet på europeisk nivå, og i hvilken utstrekning er det mulig for Norge å delta i EUs felleseuropeiske beredskapsinitiativer?

Møtet innledes med tre forberedte innlegg. Simen Hammersvik, stipendiat ved Insitutt for privatrett, vil snakke om forsyningssikkerhets- og beredskapshensyn i offentlige anskaffelser, mens Clemens Kerle, assosiert partner i CMS Kluge, vil fortelle om hvordan forsyningssikkerhet og beredskap vektlegges ved godkjenning av statsstøtte. Hanne Zimmer, seniorrådgiver i Stortingets utredningsseksjon, vil gi en oversikt over EU-initiativer for økt forsyningssikkerhet og beredskap på ulike områder.

I etterkant av innleggene åpner vi for debatt og spørsmål, med Stian Øby Johansen, førsteamanuensis ved Senter for Europarett, som moderator.


Boklanseringsseminar: Research Handbook on EEA Internal Market Law

I samarbeid med Senter for europarett arrangerer Norsk forening for europarett et lanseringsseminar for Research Handbook on EEA Internal Market Law, redigert av professor Graham Butler, den 4. mars 2025 klokken 12:00.

Seminaret avholdes på engelsk i lokalene til Det juridiske fakultets lokaler (Domus Juridica), Kristian Augusts gate 17, 8. etasje, rom 8113. Det er også mulig å delta digitalt via Zoom. Ta i så fall kontakt med Simen Hammersvik for å få tilsendt møtelenke.

Detaljer om arrangementet

Join us for the Oslo academic launch of the Research Handbook on EEA Internal Market Law (Edward Elgar Publishing, 2025), in which some of the contributing authors will offer their perspectives. The comprehensive volume delves into the intricacies of the European Free Trade Association (EFTA) pillar within the European Economic Area (EEA).

With contributions from leading academics, judges, and practitioners, this new book offers an in-depth analysis and systematic examination of EEA internal market law, based on EEA primary and secondary law, EFTA Surveillance Authority practice, and EFTA Court case-law. 

The handbook is aimed at EEA/EFTA academics, judges, students, civil servants, law firms, national courts, policymakers, and private practitioners. It, and this book launch, seeks to deepen the understanding of EEA internal market law and its unique features.

Program

  • 12:00-12:05: Welcome and Introduction
    Simen Hammersvik, Centre for European Law, Faculty of Law, University of Oslo. 
  • 12:05-12:15: The EEA Internal Market: A Book
    Graham Butler, Professor of Law, University of Southern Denmark. 
  • 12:15-12:25: The EEA Internal Market: A View from the National Insurance Court
    Dag Sørlie Lund, Judge, National Insurance Court, Oslo. 
  • 12:25-12:35: The EEA Internal Market: A View from a Court of Appeal
    Pål Wennerås, Judge, Borgarting Court of Appeal, Oslo. 
  • 12:35-12:45: A View of the EEA from Political Science
    John Erik Fossum, Professor, ARENA Centre for European Studies, Faculty of Social Sciences, University of Oslo.
  • 12:45-13:00: The EEA and Norway at 30
    Guri Rosén, Associate Professor, Department of Political Science, Faculty of Social Sciences, University of Oslo; and Head of Secretariat, Norway and the EEA: Development and experiences report (2024).

Organizers

Centre for European Law and Norwegian Branch of FIDE


Påmeldingen til FIDE-kongressen i 2025 har åpnet

Det er nylig blitt åpnet for påmelding til FIDE-kongressen i 2025, som avholdes 29. til 31. mai 2025 i Katowice, Polen. Byen Katowice og Universitetet i Silesia er ikke bare vertskap for, men også medarrangører av kongressen.

Klikk her for å komme til kongressens påmeldingsskjema. De som melder seg på innen 15. januar kan nyte godt av en redusert konferanseavgift («Early Bird fee»). Yngre medlemmer av foreningen (under 30) får dessuten over 100€ i ytterligere rabatt.

Det har nå også blitt lagt ut noe mer informasjon på kongressens nettside. Der finner dere blant annet et foreløpig program og en oversikt over sentrale og nasjonale rapportører til de ulike temaene:

  • Topic 1: EU Emergency Law
  • Topic 2: EU Digital Economy: general framework (DSA/DMA) and specialised regimes
  • Topic 3: Energy solidarity and energy security – from green transition to the EU’s crisis management
FIDE 2025 Katowice (logo)

Generalforsamling 2024

Onsdag 18. desember 2024 kl. 11:00 avholder Norsk forening for europarett sin formelle generalforsamling for 2024. Agendaen for generalforsamlingen er som følger:

  1. Godkjennelse av innkallingen.
  2. Regnskap for 2023.
  3. Valg av styre for 2025.
  4. Det kommende FIDE-møtet i Katowice i 2025 og de norske rapportene.
  5. Fremtidige møter i foreningen.
  6. Eventuelt.

Møtet avholdes primært i et digitalt format, men de som ønsker det kan møte fysisk i Domus Juridica, Kristian Augusts gate 17, møterom 7224 (i byggets 7. etasje). For å delta digitalt klikker man på denne Zoomlenken på tidspunktet for generalforsamlingen.

Oppdatering: referatet fra generalforsamlingen er tilgjengelig her.


Energisolidaritet og energisikkerhet: Norges rapport til FIDE 2025

Norsk forening for europarett inviterer til medlemsmøte 11. september kl. 17:00 – 18:30 om foreningens kommende rapport om energisolidaritet og energisikkerhet («Energy solidarity and energy security – from green transition to the EU’s crisis management»). Rapporten blir utarbeidet av Ingvild Ånestad og Gullik-André Fjordbo i forbindelse med FIDE-kongressen i Katowice, der alle nasjonale foreninger for europarett inviteres til å sende inn nasjonale rapporter om kongressens tre temaer.

Under møtet vil Ingvild Ånestad og Gullik-André Fordbo legge frem rapportens hovedinnhold så langt, og det blir satt av tid til innspill og debatt. Vi oppfordrer alle deltagere til å komme med innspill, særlig med tanke på at det fortsatt er et par uker fra arrangementet avholdes til rapporten skal sendes inn til FIDE.

Medlemsmøtet vil avholdes i et hybrid format. Vi møtes fysisk i Oslo, i Energirettens møterom, som befinner seg i Det juridiske fakultets bygg Domus Media (Karl Johans gate 47). Møterommet er en del av avdeling for energiretts lokaler, som man finner ved å gå opp første avsats i den store aulatrappen og inn døren til høyre. De som ønsker å delta digitalt fra egen PC kan klikke på denne Zoomlenken på tidspunktet for medlemsmøtet.

Utkastet til Norges nasjonale rapport om temaet kan lastes ned her.


Retningslinjer, anbefalinger og lignende ikke-bindende EØS-rettslige instrumenter

Retningslinjer, veiledere, anbefalinger og lignende er mye brukt som styringsverktøy av Kommisjonen og EU-byråer. Samtidig er det sjelden man ser henvisninger til slike dokumenter i EU-domstolens rettspraksis. Hvilken rettslig betydningen har slike retningslinjer? Hvilken funksjon har de i praksis? Gjør de rettsanvendelsen enklere eller mer komplisert? Hvilke forskjeller er det mellom ulike områder av EØS-retten?

Norsk forening for europarett inviterer våre medlemmer og andre interesserte til et seminar onsdag 10. april kl. 14:00 om ikke-bindende EØS-rettslige instrumenter, hvor nettopp slike spørsmål står på dagsorden.

Seminaret innledes med et innlegg av professor Halvard Haukeland Fredriksen. Han vil ta for seg slike ikke-bindende instruments betydning ifølge EØS-rettens rettskildelære.

Innledningen etterfølges av et panel med perspektiver fra praktikere fra ulike rettsområder:

  • Statsstøtte: Elisabeth Lian Haugsdal (partner, Wiersholm)
  • Finansmarkedet: Anders Sanderlien Hole (konstituert direktør, avdeling for bank- og forsikringstilsyn, Finanstilsynet)
  • Personvern: Luca Tosoni (fagdirektør, internasjonal seksjon, Datatilsynet)
  • Konkurranserett: Tormod Johansen (spesialrådgiver, Konkurransetilsynet)

Seminaret avholdes i et hybrid format. Vi møtes fysisk i Oslo, i Det juridiske fakultets nybygg Domus Juridica (Kristian Augusts gate 17), i Auditorium 2, som befinner seg i byggets andre etasje. Her vil også de fleste av innlederne være fysisk til stede. De som ønsker å delta digitalt fra egen PC kan klikke på denne Zoomlenken på møtetidspunktet.

Stabel med dokumenter.

Vil du bidra til Norges nasjonale rapporter til FIDE 2025?

Arbeider du med, eller er du interessert i energirett, EUs digitale økonomi, eller europeisk kriseregulering? Til Den internasjonale europarettsforeningen (FIDE) sin konferanse i 2025 skal Norsk forening for europarett bidra med nasjonale rapporter om disse tre temaene. Hvis du er interessert i å bidra til dette arbeidet, vil vi gjerne høre fra deg.

Arbeidet med rapportene struktureres av en «questionnaire» for hvert tema, som inneholder en liste over de spørsmålene som rapporten skal forsøke å gi svar på. Vi er både ute etter personer som kan være hovedansvarlige for en rapport (en slags redaktørrolle), og for bidragsytere til større eller mindre deler. Om du er interessert, anbefaler vi deg å ta en kikk på den relevante «questionnaire» nedenfor.

Den fulle tittelen på temaene finner dere nedenfor, og hvert tema sin «questionnaire» får dere opp ved å klikke på tittlen.

Rapportene skal sendes inn til FIDE i september 2024.

Om du er interessert i å bidra til foreningens arbeid med rapportene, eller har spørsmål i den forbindelse, send en e-post til s.o.johansen@jus.uio.no.


Årsmøte med innledning fra Michael Reiertsen, dommer i EFTA-domstolen

Norsk forening for europarett inviterer våre medlemmer og andre interesserte til årsmøte mandag 27. november klokken 15:00utsatt grunnet flyforsinkelse, ny dato/tid tirsdag 28. november klokken 14:30 (bekreftet).

Årsmøtet åpner med en innledning fra Michael Reiertsen, norsk dommer i EFTA-domstolen om om arbeidsmåten i EFTA-domstolen og aktuelle saker som står for domstolen. I kjølvannet av Reiertsens innledning er det satt av rikelig med tid til spørsmål og kommentarer fra salen.

Etter den faglige delen avholdes foreningens formelle generalforsamling fra ca. klokken 16. Agendaen for generalforsamlingen er som følger:

  1. Formalia (godkjennelse av innkallingen m.v.)
  2. Valg av styre for 2023–24.
  3. Godkjenning av regnskap for 2022:
  4. Det kommende FIDE-møtet i Katowice i 2025.
  5. NFER-arrangementer i 2023 – planer og forslag.
  6. Eventuelt.

Årsmøtet avholdes i et hybrid format. Vi møtes fysisk i Oslo, i Det juridiske fakultets nybygg Domus Juridica (Kristian Augusts gate 17), i Auditorium 2, som befinner seg i byggets andre etasje. De som ønsker å delta digitalt fra egen PC kan klikke på denne Zoomlenken på tidspunktet for medlemsmøtet.


Gjensidig tillit, gjensidig anerkjennelse og rettssikkerhet: Norges rapport til FIDE 2023

Norsk forening for europarett inviterer til medlemsmøte 25. mai 2023 kl. 17:30 om foreningens rapport om gjensidig tillit, gjensidig anerkjennelse og rettssikkerhet («Mutual Trust, Mutual Recognition and the Rule of Law»). Rapporten er utarbeidet av Halvard Haukeland Fredriksen, Christophe Hillon, og Sander Stokke i forbindelse med FIDE-kongressen i Sofia, der alle nasjonale foreninger for europarett inviteres til å sende inn nasjonale rapporter om kongressens tre temaer.

Medlemsmøtet vil avholdes i et hybrid format. Vi møtes fysisk i Oslo, hvor innlederne også vil være stede, i Det juridiske fakultets nybygg Domus Juridica (Kristian Augusts gate 17), i Auditorium 3, som befinner seg i byggets andre etasje. De som ønsker å delta digitalt fra egen PC kan klikke på denne Zoomlenken på tidspunktet for medlemsmøtet.

Alle de nasjonale rapporten vil bli publisert etter at FIDE-kongressen er avholdt. En foreløpig versjon av den norske rapporten kan lastes ned her.


Den geopolitiske dimensjonen av EUs konkurranse- og handelspolitikk: Norges rapport til FIDE 2023

Norsk forening for europarett inviterer til medlemsmøte 18. april 2023 kl. 14:00 om foreningens rapport om den geopolitiske dimensjonen av EUs konkurranse- og handelspolitikk («The New Geopolitical Dimension of the EU Competition and Trade Policies»). Rapporten er utarbeidet av Ronny Gjendemsjø, Kjell Jostein Sunnevåg og Charlotte Hafstad Widerberg i forbindelse med FIDE-kongressen i Sofia, der alle nasjonale foreninger for europarett inviteres til å sende inn nasjonale rapporter om kongressens tre temaer.

Medlemsmøtet vil avholdes i et hybrid format. Vi møtes fysisk i Bergen, hvor innlederne også vil være stede, i Auditorium 4, som ligger rett ved hovedinngangen til Det juridiske fakultet (Magnus Lagabøtes plass 1). De som ønsker å delta digitalt fra egen PC kan klikke på denne Zoomlenken på tidspunktet for medlemsmøtet.

Alle de nasjonale rapporten vil bli publisert etter at FIDE-kongressen er avholdt. En foreløpig versjon av den norske rapporten kan lastes ned her.

Dette er det første av to medlemsmøter om rapportene foreningen har sendt inn til FIDE-kongressen i Sofia. Det neste medlemsmøtet vil bli avholdt 23. mai kl. 17:30, og mer informasjon om dette møtet vil bli kunngjort snart.